תזונה דלת פחמימות היא תזונה שבה מגבילים צריכה של פחמימות ומגדילים צריכה של חלבונים ושומנים. אין הכוונה להפסיק לאכול פחמימות אלא להגביל אותם. מפחיתים צריכה של סוכר, חיטה, אורז, פסטה, לחמים, פירות וירקות מסויימים. עוברים לאכילה של בשר (עדיפות לבשר בקר עם שומן), ביצים, דגים, מאכלים עתירי חלבון, מזון עם שומן כמו חמאה, שמנת וגבינות שמנות.
הפחמימות שאנו צורכים מעלות את רמות האינסולין בדם. העלאה זאת עושה אותנו רעבים יותר לאחר פרק זמן קצר, ואינה בריאה לאנשים עם סיכון לסכרת.
כשאוכלים הרבה סוכרים, הלבלב לא מצליח לייצר מספיק אינסולין וזה מוביל לרמות גלוקוז גבוהות בדם, שיכולות להוביל לסכרת. לכן הרבה פעמים עודף משקל גורם לסכרת. אותה תופעה יכולה לגרום לעמידות התאים לאינסולין, מה שיכול להביא לעייפות, מחלות לב והשמנת יתר.
בתזונה דלת פחמימות אנו מפסיקים את כניסת הסוכרים לגוף, שמהם הגוף מייצר אנרגיה ולגוף שלנו אין ברירה אלא להשתמש במאגרי השומן לצורך יצירת אנרגיה.
רמות האינסולין משפיעות גם על אגירת המים בגוף. תזונה דלת פחמימות מאזנת את רמות האינסולין, הגוף מאבד נוזלים ויש ירידה במשקל. כאשר מתמידים בתזונה זו ליותר משבועיים הגוף מתחיל לרדת גם בשומנים. תזונה דלת פחמימות מנצלת את הגוף כדי לעזור בירידה במשקל.
במחקר שנערך בארצות הברית* על 164 אנשים בגילאי 18-65, נבדקה השפעת תזונה על הוצאה אנרגטית. הנבדקים חולקו אקראית ל-3 קבוצות שנבדלו בשיעור הפחמימות בתזונה שסופקה ע”י צוות המחקר: לקבוצה אחת הותאמה דיאטה עתירת פחמימות (60% פחמימות), לקבוצה השניה דיאטה מתונה (40% פחמימות), ולקבוצה השלישית דיאטה דלת פחמימות (20% פחמימות).
תוצאות המחקר מדהימות:
- הבדלים משמעותיים בין הקבוצות במדדי ההוצאה האנרגטית. נבדקים שהותאמה להם דיאטה דלת פחמימות שרפו 209 קלוריות יותר ליום בהשוואה לנבדקים עם דיאטה עתירת פחמימות ובהשוואה לדיאטה המתונה שרפו 91 קלוריות יותר ליום.
- אצל נבדקים שלפני המחקר זוהו עם רמות גבוהות יותר של סוכר בדם ונטייה מוגברת להתפתחות סכרת התברר כי בדיאטה דלת פחמימות ההוצאה האנרגטית הייתה אף גבוהה יותר ב-308 קלוריות בהשוואה לדיאטה עתירת פחמימות.
- ההורמון גרלין המוכר כ”הורמון התיאבון”- הורמון שמגרה את הפרשת הורמון הגדילה ומעלה את תחושת הרעב, מפחית את יכולת שריפת הקלוריות ומעודד צבירת שומנים- זוהה ברמות נמוכות יותר בקרב הנבדקים שהותאמה להם דיאטה דלת פחמימות.
לאחרונה ניסויים קליניים אקראיים מבוקרים מדווחים שדיאטות דלות פחמימות מסייעות בירידה במשקל, משפרות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, מורידות רמות גלוקוז בדם בצום, מורידות רמות המוגלובין מסוכרר (HbA1c) ואת רמות האינסולין/תנגודת לאינסולין.
*Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial
BMJ 2018; 363 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k4583 (Published 14 November 2018)
Cite this as: BMJ 2018;363:k4583
https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4583